oktober 21, 2018

​Badmintonclubje naar Montélimar

Badmintonclubje naar Montelimar

Weer een frans zinnetje bijgeleerd 🙂 “Je m’en bats les couilles”

Ongekende autotochten met Franse vrienden door het prachtige landschap met picknicks op zeer leuke plekjes.

Montelimar ligt aan de Rhône in de Drômestreek en is zeer bekend van de nougat (noga).

Een van onze leden stond in Frankrijk ergens op een camping en ging een gesprek aan met een Fransman. Die bleek toevallig ook badminton te spelen.

Zo ontstond toen het idee van deze uitwisseling, inmiddels zijn we al 12 jaar​ verder.

In de beginjaren werd er ook nog volop gebadmintond, maar aangezien sommigen toch ook een dagje ouder worden, is gekozen​ voor een iets rustiger programma.

Afgelopen jaren zijn we vergast op bezoekjes aan de nougatfabriek, aan wijnboerderijen, oude ruïnes, historische stadjes, noem maar op, zo gek je maar kan bedenken.

Op deze tochten wordt de kofferbak van de auto vaak helemaal afgeladen met allerlei heerlijkheden om vervolgens op zeer leuke plekjes te gaan picknicken.

’s Avonds gebeurde vaak ook van alles: feestavonden met dj’s, een gemaskerd bal, en altijd met ‘heel’ veel gangen wordt tot laat toe nog gegeten.

We mogen zeggen dat we deze keer weer ontzettend genoten en heel veel plezier hebben gehad in het Hemelvaartweekeinde.

(Ruud)

Eerste keer naar Montelimar was 2005.

Badmintonclub daar heet “les fous du volant”.

We zien, zoals Ruud al schreef, heel veel van de omgeving, van de directe omgeving van Montelimar, de Drôme en Ardèche, tot leuke stadjes aan Middellandse zee, de bergen e.d.

Om het jaar komen zij naar Nederland en laten wij hen van alles zien. Leuke stadjes, markten, natuur, kaasboerderij e.d.

Het leuke is dat het bijna altijd bezienswaardigheden zijn die geen (of weinig) toegangsgelden kosten. Belangrijkste uitgangspunt is het laten beleven/proeven van elkaars cultuur en gewoonten (in spreekwoordelijke en letterlijke zin).

Overnachten doen we bij de mensen thuis en dus ontvangen we ze hier ook bij ons thuis.

Als we daar zijn gaan we op zaterdag altijd even naar de markt in Montélimar. Ik word inmiddels herkend door de marktvrouw met de typische saucissons uit de streek en word al van verre verwelkomd: ​”A​h​, mon ​amie des Pays-Bas.”

(Anja)